Biletat e Lotarisë: Ku shkojnë të ardhurat?

Lajme

2022-10-11

Shpenzimi i të ardhurave të biletave të lotarisë nuk ka të bëjë vetëm me pagesën e fitimeve, ndryshe nga sa mendojnë shumë njerëz; shkon përtej vetëm kësaj. Për shembull, entuziastët e lotarisë rrallë mendojnë për qendrat e të moshuarve në Pensilvani, klasat e shkollave publike në Florida ose shtigjet në Kolorado. 

Biletat e Lotarisë: Ku shkojnë të ardhurat?

Dhe ndërsa sistemet specifike të lotarisë ndryshojnë nga një shtet në tjetrin, realiteti është se çdo shtet kanalizon një pjesë të të ardhurave të krijuara nga shitja e biletave në kauza unike.

Shpërndarja e të ardhurave nga Biletat e Lotarisë

Ekzistojnë tre kategori kryesore të të ardhurave nga lotaria. Këto përfshijnë shpërndarjen në shtetet ku shiten biletat, shpenzimet e përgjithshme dhe fitimet dhe komisionet e paguara për fituesit dhe shitësit e biletave.

Thyej

Në përgjithësi, midis 50 deri në 60% të biletë lotarie shitjet u paguhen fituesve, duke përfshirë fituesit e çmimeve të vogla dhe ata që arrijnë xhekpotin. Komisionet për shitësit e biletave, duke përfshirë biletat për çmime më të vogla dhe xhekpote, marrin rreth 5% të të ardhurave. Por lotaritë kanë kosto operacionale, të tilla si tarifat e shitësve, reklamat dhe pagat e personelit, të cilat duhet t'i plotësojnë. Kjo kërkon 10% ose më shumë. Të ardhurat e mbetura ndahen midis shteteve pjesëmarrëse, bazuar në një model të rënë dakord, që mund të jetë numri i biletave të shitura.

Si i përdorin Shtetet Fondet e Lotarisë

Siç u përmend më parë, çdo shtet vendos se si t'i përdorë paratë e tij. Megjithëse fondet shkojnë për arsimin publik në shumicën e rasteve, shumë shtete ia dedikojnë ato edhe për kauza të tjera. Sigurisht, ka shumë llotari në mbarë botën, dhe secila prej tyre ka udhëzime të qarta se si shpenzohen paratë. 

Për shembull, 50% e shitjeve të biletave të Powerball dhe Mega Millions shkojnë për fituesit e lotarisë. Kjo do të thotë se 50% e mbetur shkon për administrimin e lotarisë, tarifat ligjore, komisionet e shitësve me pakicë dhe shkaqe të tjera të përcaktuara nga shteti (bamirësi, bursa, etj.).

Në Kolorado, fondet e bamirësisë u shpërndahen besimeve dhe organizatave të ndryshme, objektivi i të cilave është të ruajnë jetën e egër të shtetit. Prandaj, ata mbështesin jetën e egër sa herë që një lojtar blen një biletë Lotarie në Kolorado. Në rastin e Floridës, një sasi e pazbuluar e shitjeve të biletave të llotarisë shkon në kotele të Fondit të Mirëbesimit të Rritjes Arsimore të shtetit. Në konsultim me Departamentin e Arsimit të Floridës, legjislatura e shtetit vendos se si shpenzohen paratë.

Teksasi është një shtet tjetër që e konsideron arsimin publik një kauzë të mirë. Si rezultat, sektori ka marrë më shumë se 22 miliardë dollarë si donacione nga llotaritë që nga viti 1997. Në Indiana, të ardhurat nga lotaria shkojnë në Build Indiana Fund, i cili ndihmon në drejtimin e projekteve të drejtuara drejt organizatave të të moshuarve/fëmijëve, përmirësimin e infrastrukturës dhe ruajtjen e strukturave historike brenda shtetit.

Me të ardhurat e mbledhura nga shitja e biletave të Lotarisë së Pensilvanisë, shteti ka shpenzuar të paktën 1 miliard dollarë për disa iniciativa që synojnë të ndihmojnë të moshuarit, duke përfshirë shërbimet e tyre të kujdesit dhe transportin falas.

A duhet të marrë pjesë në lojëra llotarie?

Epo, përgjigja për këtë pyetje varet nga arsyeja pse dikush luan llotarinë. Ndërsa ka nga ata që luajnë lojëra llotarie për argëtim, disa njerëz e bëjnë këtë, duke shpresuar të arrijnë jackpot-in ose të paktën të fitojnë një çmim, sado i vogël të jetë ai. 

Për ata që luajnë llotari për të fituar para, ka një gjë për të mbajtur mend; shanset e tyre për të fituar janë më të vogla se sa mund të imagjinonin. Lotaritë janë lojëra fati, kështu që askush nuk mund të bëjë asgjë për të ndikuar në rezultatin. Nëse dikush nuk mund të përballojë humbjet, atëherë nuk ka nevojë të blejë bileta lotarie.

Po ata lojtarë që luajnë për argëtim dhe janë në rregull me humbjet? Epo, lotaritë janë të destinuara për këtë lloj njerëzish. Për më tepër, me shumë sisteme llotarie që kanalizojnë një pjesë të konsiderueshme të të ardhurave të biletave të tyre për qëllime të mira, lojtarët mund të ngushëllohen me faktin se paratë e tyre shkojnë për të ndihmuar dikë edhe nëse humbasin. Prandaj, një llotari ia vlen të luhet për ata me zemër dashamirës.

Të rejat e fundit

BetGames nis lojën e saj inauguruese të Lotarisë Online Instant Lucky 7
2023-08-07

BetGames nis lojën e saj inauguruese të Lotarisë Online Instant Lucky 7

Lajme