Lotaritë në vende të ndryshme

Lajme

2022-08-09

Lojërat e lotarisë janë të pranishme në shumë vende për më shumë se një shekull. Qeveritë i përdorën ato për të mbledhur të ardhura për projekte të ndryshme dhe gjithashtu për të ofruar argëtim për njerëzit e tyre. Në shumicën e vendeve, lotaria nuk ishte e pakëndshme si format e tjera të lojërave të fatit. Deri më sot, lotaritë janë ende shumë të njohura në të gjithë globin. Interneti i ka bërë ata edhe më të përshtatshëm tani që lojtarët mund të hyjnë në lotari edhe jashtë vendeve të tyre. Këtu janë disa nga lotaritë më të mëdha në të gjithë botën sipas vendit.

Lotaritë në vende të ndryshme

Australia

Operatorët e lotarisë në Australi kanë fatin të marrin licenca në nivel territori apo shteti. Vendi ka si sektorin privat ashtu edhe kompanitë e llotarisë në pronësi të qeverisë. Lotaria e parë e Australisë u zhvillua në Sydney në vitet 1880.

Ndonëse lotaria private u ndalua shpejt, qeveria australiane themeloi Unionin e Arteve të Artë Artë në vitin 1916. Lotaria u formua për të mbledhur para për projekte dhe bamirësi.

Sot, lotaritë në Australi operohen nga Tatts Group nën licencën e qeverisë në çdo territor ose shtet. Vetëm Australia Perëndimore ka një përjashtim. Shitjet e lotarisë në internet lejohen në Australi me Jumbo Interactive dhe Netlotto Pty që janë rishitësit e licencuar. Në vend zhvillohen edhe llotaritë shëndetësore. Çmimi më i lartë i lotarisë në vend është 112 milionë dollarë australianë nga lotaria OZ e fituar më 6 nëntor 2012.

Shtetet e Bashkuara

Shtetet e Bashkuara nuk kanë asnjë llotari kombëtare. Kjo për shkak se ekzistenca e lotarisë në vend është subjekt i ligjeve të çdo shteti. Deri në vitin 2011, Shtetet e Bashkuara kishin gjithsej 43 llotari themeluar në 43 shtete të ndryshme, një në Puerto Riko, Ishujt e Virgjër të SHBA-së dhe Distriktin e Kolumbisë.

Powerball u krijua për të ndërtuar jackpote shumë të mëdha me Oregon, Kansas, Lowa, Virxhinia Perëndimore, Distrikti i Kolumbisë, Misuri dhe Rhode Island që ishin anëtarët e tij të statutit. Big Game, i njohur tani si Mega Millions, është një tjetër lojë e madhe multijuridiksionale e formuar në 1996 nga Illinois, Massachusetts, Georgia, Virginia, Michigan dhe Maryland si anëtarët e saj të statutit. Powerball është i disponueshëm në 44 juridiksione, me Mega Millions në 43 juridiksione. Wild Card 2 dhe Hot Lotto janë gjithashtu llotaritë kryesore amerikane. Lotaria Powerball mban rekordin e xhekpotit më të madh ndonjëherë. Çmimi ishte 1586.4 milionë dollarë.

Indi

Lojëra llotarie në Indi kontrollohen nga organizatat shtetërore. Ata ndjekin rregullat dhe rregulloret e vendosura nga qeveria federale. Lotaritë private u ndaluan për të favorizuar llotaritë shtetërore. Kerala, Sikkim, Goa dhe Punjab drejtojnë departamente të pavarura llotarie. Ata kryejnë shorte llotarie parakolp dhe shorte javore.

Lotaria qeveritare tani është e ligjshme në 13 shtete në Indi. Lotaritë shtetërore të Kerala-s realizuan fitimin e tyre më të madh ndonjëherë prej 788,42 kore Rs në 2013-2014. Departamenti ka më shumë se 100,000 shitës me pakicë dhe mbi 35,000 agjentë të autorizuar. Megjithëse çdo shtet drejton llotaritë sipas rregullave dhe rregulloreve të tij, India kërkon që dikush të ketë mbushur 18 vjeç e lart për të marrë pjesë në një lotari. Disa lojtarë në shtetet ku luajtja e llotarisë është e ndaluar, kërkojnë alternativa në internet.

Mbretëria e Bashkuar

Mbretëria e Bashkuar ka një Lotari Kombëtare. Lotaria Kombëtare ka lojëra të tilla si Lotto Hotpicks, Thunderball, EuroMillions dhe Lotto. EuroMillions luhet në bazë evropiane. Lotaria Kombëtare operohet nga Komisioni Kombëtar i Lotarisë mbi bazë ekskluziviteti. Tani mbahet nga Camelot Group.

Lotaria e Shëndetit, një llotari e re e drejtuar privatisht ka dalë së fundmi. Ndodhja ndikohet kryesisht nga teknologjia më e fundit që lejon njerëzit të luajnë llotari nga komoditeti i shtëpive të tyre. Lotaritë e tjera të reja në Mbretërinë e Bashkuar janë 49-të dhe Lotaria e Kodit Postar Popullor. EuroMillions ka bërë emër duke mbajtur xhekpotin më të madh të fituar ndonjëherë në Evropë.

Lajmi i fundit

Udhëzuesi i fundit i Lotarisë në internet i vitit 2023
2023-01-31

Udhëzuesi i fundit i Lotarisë në internet i vitit 2023

Lajme