Lajme

September 20, 2022

Shpërndarja e Lotarive në të gjithë botën

Clara Williams
WriterClara WilliamsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher
LocaliserArdit KrasniqiLocaliser

Regjistrimet e para të llotarive që paraqesin çmime të vërteta datojnë në shekullin e 15-të. Në atë kohë, shumica e lotarive bëheshin për qëllime bamirësie, kryesisht nga autoritetet. Popullariteti i llotarive u përforcua më tej ndërsa koncepti u përhap globalisht.

Shpërndarja e Lotarive në të gjithë botën

Me kalimin e kohës, lotaritë u bënë pjesë e kulturës moderne, gjë që dëshmohet nga fakti se shumica e vendeve kanë llotari shtetërore. Shumica e qeverive i konsiderojnë lojërat e lotarisë një burim thelbësor të ardhurash për të rritur ekonomitë e tyre. Numri i llotarive të njohura aktualisht është 180, sipas informacionit të lëshuar nga Shoqata Botërore e Lotarisë. Këtu është një ndarje e vendndodhjeve të ndryshme.

Shtetet e Bashkuara dhe Kanadaja

Shtetet e Bashkuara janë të njohura për të pasur shumica e llotarive të çdo vendi. Shumica e shteteve kanë llotari shtetërore, me ato të mbetura që ende debatojnë nëse do të futin llotaritë. Nga 50 shtete, gjashtë shtetet amerikane pa llotari përfshijnë Utah, Alabama, Mississippi, Alaska, Hawaii dhe Nevada.

Ka edhe dy llotari kombëtare, Powerball dhe Mega Millions. Shumica e të rriturve në vend kanë luajtur llotari në një moment, duke i bërë llotaritë formën më të përhapur të lojërave të fatit në vend.

Në Kanada, lotaritë nuk janë aq të mëdha sa në SHBA. Si rezultat, në vend operohen vetëm tre lojëra llotarie.

Loto Afrikane

Lojërat e lotarisë nuk janë aq të njohura në Afrikë sa në rajone të tjera. Megjithatë, ekzistojnë disa llotari në vende të ndryshme, të mjaftueshme për t'u dhënë shumicës së afrikanëve mundësi për të luajtur llotaritë lokale. 

Një nga faktorët kryesorë kufizues për llotaritë në Afrikë janë sfidat gjeografike që e bëjnë të vështirë aksesin e shitësve lokalë të biletave. Përveç kësaj, gjendja ekonomike e shumicës së vendeve gjithashtu e bën të vështirë për qytetarët që të kenë fonde rezervë për t'i përdorur duke luajtur lotari.

Megjithatë, disa vende të avancuara afrikane kanë llotari kombëtare. Këtu përfshihen Kenia, Nigeria, Sudani i Jugut, Algjeria, Gana, Mauritius, Uganda, Maroku dhe Afrika e Jugut. Në Afrikë ka gjithsej 15 llotari.

Lotaritë aziatike

Azia është një tjetër kontinent ku lojërat e lotarisë gëzojnë popullaritet të jashtëzakonshëm. Të luash lojëra llotarie konsiderohet nga shumica e aziatikëve si një mënyrë për të përcjellë mbështetjen dhe përkatësinë në komunitet. Përveç kësaj, disa komunitete aziatike besojnë se të luash llotari është një mënyrë për të shfaqur fat të mirë në jetën e tyre. Prandaj, qeveritë përkatëse drejtojnë shumicën e lotarive në Azi për të shpërndarë përfitimet për më shumë njerëz.

Ka 29 llotari në të gjithë Azinë. Shumica e vendeve aziatike, duke përfshirë Libanin, Japoninë dhe Laosin, kanë vetëm një llotari secili. Ato me dy llotari janë Mongolia dhe Kina, me Korenë e Jugut që ka katër, numrin më të lartë në kontinent.

Lotaritë Evropiane

Shumica e llotarive të para u organizuan në Evropë në shekullin e 15-të dhe lotaritë kanë mbetur të njohura që atëherë. Shumica e vendeve evropiane kanë të paktën një llotari kombëtare. Estonia është i vetmi vend evropian me më shumë se katër llotari kombëtare, ku Polonia, Lituania, Lihtenshtajni dhe Bullgaria kanë nga katër llotari secila. Vendet e tjera evropiane kanë dy ose tre llotari.

Për më tepër, ka disa llotari që luhen në disa vende. Një shembull i mirë është lotaria Euromillions, e luajtur në nëntë vende evropiane.

Loto në Amerikën e Jugut

Ka 26 kazino të ndryshme të shpërndara në të gjithë Amerikën e Jugut. Përveç kësaj, disa vende të Amerikës së Jugut kanë disa llotari kombëtare. Për shembull, Brazili, Barbados dhe Argjentina kanë nga tre llotari secila, ndërsa Kosta Rika dhe Kolumbia kanë nga katër.

konkluzioni

Në përgjithësi, Shtetet e Bashkuara janë vendi më entuziast për llotaritë, duke pritur rreth një të katërtën e të gjitha llotarive në botë. Informacion mbi ato lotari dhe të tjera nga e gjithë bota mund të gjenden në këtë faqe të renditjes së lotove. Numri i llotarive pritet të rritet në vitet e ardhshme, kryesisht për shkak të rritjes së popullaritetit global të llotarive të nxitur nga përparimet teknologjike në shumicën e vendeve.

About the author
Aishwarya Nair
Aishwarya Nair

Aishwarya Nair, e quajtur "Lotto Lorekeeper" në LottoRanker, shfrytëzon aftësitë e saj të përpikta kërkimore dhe thellësinë kulturore nga Kerala, Indi, për të hedhur dritë mbi fenomenet globale të lotarisë. E pajisur me një sens të mprehtë të detajeve dhe një prirje për të dhëna, ajo zhytet thellë në botën e lotarisë, duke zbuluar gurë të çmuar të fshehur dhe modele në trend.

Send email
More posts by Aishwarya Nair

Të rejat e fundit

Shpenzimet e Lotarisë në mbarë botën: Tendencat dhe ndikimet
2023-11-21

Shpenzimet e Lotarisë në mbarë botën: Tendencat dhe ndikimet

Lajme