Lotaria

February 14, 2023

Si mund të ndikojnë taksat në fitimet tuaja të lotarisë

Ardit Krasniqi
WriterArdit KrasniqiWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Shumë njerëz do ta konsideronin veten jashtëzakonisht me fat nëse do të fitonin lotarinë dhe do të mund të merrnin para në biletën e tyre. Mos harroni se taksat dhe shpenzimet e tjera mund të ulin të ardhurat tuaja, ndaj mos filloni të jetoni ende një jetë të lartë.

Si mund të ndikojnë taksat në fitimet tuaja të lotarisë

Fitimet nga lotaria konsiderohen të ardhura të rregullta dhe duhet të raportohen në Shërbimin e të Ardhurave të Brendshme dhe qeveritë e shtetit. Çmimet mbi 600 dollarë duhet të deklarohen si të ardhura, ashtu si paga ose paga në deklaratën tuaj tatimore.

Nëse luani llotarinë ose jeni thjesht kurioz se si lotaria ndikon në taksat tuaja, lexoni më tej.

Cilët faktorë ndikojnë në taksat mbi fitimet e llotarisë

Ekziston një ekuacion i ndërlikuar që faktorët në të ardhurat tuaja vjetore dhe shumën e taksës mbi të ardhurat shtetërore që hiqni. Qeveria do të marrë ndërmjet 24 dhe 37 % të çmimit të parë. Sidoqoftë, barra tatimore do të përcaktohet nga sa vijon:

  • Fitimet e fituara: Norma juaj tatimore do të bazohet në vlerën totale të shpërblimit tuaj. Çdo fitim mbi 599,99 dollarë konsiderohet i ardhur dhe i nënshtrohet një norme tatimore prej 24%.
  • Fitimet individuale: Shuma që fitoni konsiderohet e ardhur për qëllime tatimore. Nëse jeni në shkallën më të lartë tatimore, 37% e të ardhurave dhe fitimeve tuaja do të tatohen.
  • Si pretendohen çmimet: Paratë tuaja të çmimit mund t'ju shpërndahen në një shumë të vetme ose të shpërndahen gjatë viteve. Ju mund të duhet të paguani më shumë taksa nëse merrni një shumë të përgjithshme në vend të një pensioni.

Marrja e një vendimi midis një pensioni dhe një pagese të shumës së përgjithshme

Imagjinoni se jeni fituesi me fat i çmimit Mega Millions prej 1.2 miliardë dollarësh. Më poshtë janë disa nga mënyrat se si taksat tuaja mund të ndikohen nga mënyra që zgjidhni për marrjen e fitimeve tuaja të lotarisë:

Pagesat e shumave paushall

Është e mundur që grupi më i lartë i taksave në fuqi për vitin të zbatohet për fitimet tuaja në loto nëse i merrni të gjitha menjëherë. Ju mund t'i nënshtroheni një norme tatimore prej 37%, sepse çmimi juaj prej 1,2 miliardë dollarësh është më shumë mbi pragun për grupin më të lartë të taksave (539,901 dollarë + për skedarë të vetëm dhe 647,851 dollarë + për skedarë të përbashkët).

Një person i vetëm që merr një shumë të përgjithshme prej 1.2 miliardë dollarë dhe ka të ardhura të tatueshme prej 50,000 dollarë, do të kishte një të ardhur totale prej 1,200,050,000 dollarë në vitin aktual tatimor. Fitimet tuaja mbi 539,90 dollarë do t'i nënshtrohen një norme tatimore prej 37%, dhe të ardhurat tuaja nën një standard të caktuar do t'i nënshtrohen normave më të ulëta tatimore.

Një faturë masive tatimore prej 444,322,275 dollarësh mund të jetë në të ardhmen tuaj. Duke parë anën e mirë, vetëm tejkalimi mbi pragun i nënshtrohej normës tatimore prej 37%.

Pagesat e anuitetit

Përndryshe, nëse jeni të shqetësuar për pagimin e një shume të konsiderueshme në taksa, mund të mendoni të merrni paratë tuaja të çmimit me këste gjatë disa viteve. Supozoni se keni arkëtuar çmimin tuaj çdo vit për 40 vjet. Kjo arrin në 30,000,000 dollarë në vit plus 50,000 dollarët tuaj. Edhe pse e konsiderueshme, ajo nuk është ende një shumë e parëndësishme. Megjithatë, ju mund të shpërndani pagesën tuaj tatimore në vend që të bëni një pagesë të madhe.

Ju mund të bëni pagesa vjetore prej 11,224,754 dollarësh në vend të një pagese të vetme prej 444,322,275 dollarësh. Shkalla më e lartë e mundshme paguhet akoma kur çmimi i parë është jashtëzakonisht i madh, si në këtë rast. Por nëse është më pak, ju mund të jeni në gjendje të ulni normën e taksave.

Tatimet mbi trashëgiminë dhe pasurinë

Paratë e çmimit të lotarisë konsiderohen si pjesë e pasurisë së fituesit. Si rezultat, pasuria juaj do t'i nënshtrohet Tatimit të Trashëgimisë (IHT) nëse ju të ndërroni jetë. Pasuria juaj mund të përbëhet nga para, tokë ose sende të tjera me vlerë.

Norma aktuale prej 40% për tatimin mbi trashëgiminë është jashtëzakonisht e lartë. Kapja është se ju paguani vetëm tatimin mbi fitimet përtej një pragu të caktuar. Kjo quhet Leja e Tatimit në Trashëgimi.

Nëse vlera e pasurisë suaj është më e vogël se ky prag, trashëgimtarëve tuaj nuk do t'u kërkohet të paraqesin një deklaratë tatimore mbi pasurinë. Megjithatë, ata duhet ta raportojnë atë në organet tatimore.

Taksat e dhuratave

Paratë e çmimeve të dhëna si dhurata i nënshtrohen IHT-së. Për të shmangur pagesën e Tatimit mbi trashëgiminë për dhuratat e bëra nga fitimet tuaja, duhet të ndiqni këto udhëzime:

  • Më shumë se shtatë vjet para vdekjes
  • ndaj partnerit civil ose bashkëshortit
  • Brenda kufijve të kompensimit vjetor të vendit tuaj

Çmimet e pishinës duhet të trajtohen me kujdes

Shanset për të fituar xhekpotin zvogëlohen kur kombinoni para me të tjerët për të blerë shumë bileta. Megjithatë, ju do të duhet të paguani tatimin mbi të ardhurat me normën që zbatohet për pjesën e parave të çmimit që merrni. Duhet të jeni të sigurt që të keni prova se xhekpoti i plotë nuk është i juaji nëse planifikoni të merrni çmimin në emër të të gjithëve në grupin tuaj.

Nëse mbledhni fitimet e plota dhe më pas ua shpërndani të gjithë të tjerëve, organet tatimore mund të besojnë se po i jepni të ardhurat, gjë që mund të rezultojë në një taksë dhuratë. Mbajtja e taksave mbi të ardhurat nga paratë tuaja totale të çmimit mund të jetë gjithashtu përgjegjësia juaj. Krijoni një kontratë me shkrim që përshkruan pjesën e secilit pjesëmarrës të grupit dhe mbani një kopje për organin përkatës tatimor.

About the author
Ardit Krasniqi
Ardit Krasniqi
About

Ardit, një shqiptar i krenar, kombinon me mjeshtëri dashurinë e tij për lojrat e kazinos me aftësinë e tij gjuhësore. Si një lokalizues i udhëzimeve për kazino online, puna e tij është e pasur me nuancat kulturore.

Send email
More posts by Ardit Krasniqi
undefined is not available in your country. Please try:

Të rejat e fundit

Simptomat mund të ndikojnë në jetën tonë të përditshme, por trajtimi është i disponueshëm!
2024-05-20

Simptomat mund të ndikojnë në jetën tonë të përditshme, por trajtimi është i disponueshëm!

Lajme