Udhëzuesi juaj i Lottery Payout Options 2024

Pra, ju keni fituar loton me një biletë të artë. Kur bëhet fjalë për "problemet që është më mirë të kesh sesa të mos kesh", zgjedhja e mënyrës se si dëshiron të të jepet një çmim llotarie është atje me disa nga më të mirat.

Nëse jeni fituesi me fat i lotarisë, mund të zgjidhni që çmimi juaj të paguhet ose si pension vjetor ose si një shumë e përgjithshme. Cila zgjedhje është më e mira? Kjo është diçka që bazohet në grupin tuaj unik të rrethanave. Në këtë udhëzues, ne do të shqyrtojmë përfitimet dhe të metat e secilës alternativë dhe më pas do t'ju ndihmojmë të zgjidhni rrugën që do t'ju sjellë më shumë sukses.

Ardit Krasniqi
WriterArdit KrasniqiWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Çfarë ndodh kur fitoni Lotarinë?

Çfarë duhet të parashikoni nëse numrat në biletën tuaj përputhen me ato në ekran? Më në fund, si po e merrni çmimin tuaj?

Mos nxitoni për të marrë çmimin menjëherë pasi të zbuloni se bileta juaj është fituese.

Ndërsa merrni masa për të mbrojtur biletën dhe identitetin tuaj fitues, është gjithashtu një ide e mirë të kontaktoni me ekspertë të besueshëm. Mbajtja e tyre në anën tuaj mund t'ju ndihmojë të përballoni paratë tuaja të reja dhe t'ju pengojë të bëni ndonjë rregullim të madh në jetën tuaj.

Kur të bëhet fjalë se e keni pasur atë të pasur, do të përmbyteni me kërkesa për donacione nga të gjithë, nga organizatat tek miqtë dhe familjarët e humbur prej kohësh, për të mos harruar "ekspertët" financiarë që konkurrojnë për biznesin tuaj. Shihni nëse mund të qëndroni anonim dhe të shmangni çdo ndëshkim duke kontrolluar rregulloret.

Në vend që të lini punën, të blini një apartament të shtrenjtë, të filloni një koleksion orëve luksoze ose të bëni një muaj pushim për të udhëtuar në Evropë, duhet ta vendosni veten në një pozicion më të mirë dhe të mendoni për atë që dëshironi të arrini. I gjithë ky aktivitet që tërheq vëmendjen do t'i bëjë njerëzit të dëgjojnë.

Mos bëni ndonjë blerje të madhe derisa të keni vendosur qëllimet tuaja personale dhe financiare. Mbani nën kontroll shpenzimet tuaja për momentin dhe shijoni suksesin tuaj në një mënyrë të ulët.

Nëse nuk keni tashmë një testament, tani është një mundësi e shkëlqyer për të hartuar një testament dhe për ta dëshmuar atë. Nëse dëshironi të siguroheni që paratë tuaja të jenë të sigurta nga mashtruesit, një gjë tjetër që duhet të bëni është të hulumtoni rregullat tatimore të shtetit në të cilin jetoni.

Ju mund të mos besoni se është e mundur, por dikush nga e kaluara juaj, si një ish-bashkëshort ose një ish-punonjës, mund të vendosë të shkojë në gjykatë për të marrë një pjesë të fitimeve tuaja.

Si funksionon pagesa e lotarisë?

Mbetet ende një vendim i madh për t'u marrë përpara se të fitoni fitimet tuaja: i merrni paratë tani apo zgjidhni një pension vjetor? Së pari, le të përcaktojmë se çfarë përfshin çdo pagesë, në mënyrë që ky udhëzues t'ju ndihmojë të merrni një vendim të informuar.

Zakonisht ekzistojnë dy mënyra për të fituar para në llotari: një shumë e vetme ose pagesa periodike të njohura si anuitet.

Disa konsiderata, si mosha juaj, stabiliteti financiar dhe përvoja e investimit, mund t'ju ndihmojnë të zgjidhni se cila zgjedhje është më e mira për ju. Pyetja është, cila është e preferueshme? Mënyra më e mirë e veprimit varet nga shijet individuale dhe kufizimet buxhetore, ndaj zgjidhni me mençuri.

Për të krahasuar, një pension vjetor është një seria e pagesave bëhet çdo vit, ndërsa një shumë e përgjithshme është një transferim i parave të gatshme. Kur ofrohet opsioni, shumica dërrmuese e fituesve të lotarisë zgjedhin pagesën në para. Përfitimi kryesor është se ata janë të uritur për të gjitha paratë menjëherë. Jeni të lirë të bëni çfarë të doni me paratë.

Edhe pse shumë fitues të lotarisë e hedhin poshtë opsionin e pensionit vjetor, ka një përfitim të madh për të pranuar gradualisht fitimet tuaja: ai vepron si një kartë "përfundim". Është e njohur që shumë fitues të lotarisë i kalojnë shpejt fatet e tyre. Nëse gjërat nuk shkojnë mirë vitin e parë, do të paguheni përsëri çdo vit dhe do të keni shumë mundësi për t'u përmirësuar.

Sa kohë duhet për të marrë një pagesë nga Lotaria?

Çdo llotari ka orarin dhe metodën e vet për verifikimin e biletave dhe dhënien e çmimeve. Rregullat për llotaritë amerikane si Powerball dhe Mega Miliona, madje edhe për llotaritë në nivel shtetëror, janë të ndryshme nga ato në Mbretërinë e Bashkuar.

Duke thënë këtë, nuk keni asgjë për t'u shqetësuar. Ju mund të prisni që të merrni paratë që ju detyrohen brenda një kohe të mjaftueshme.

Megjithatë, ekziston një konstante: periudha gjatë së cilës duhet të llogarisni biletën tuaj. Pavarësisht se ku e blini biletën tuaj, duhet ta nënshkruani atë si provë që jeni pronar.

Edhe pse shumica e faqeve të llotarisë ofrojnë një periudhë mospagimi njëvjeçare për rimbursimin e çmimit, disa i lejojnë fituesit të ulen në paratë e tyre deri në tre vjet.

Pritja mund të duket e pafundme, por mbani mend se është më mirë nëse merrni kohën tuaj. Një fitore e lotarisë mund të rrezikojë sigurinë tuaj. Prisni të paktën dy deri në tre muaj pasi emocioni fillestar publik të jetë ulur përpara se të mblidhni paratë tuaja.

Do të keni më shumë kohë për të kuptuar se si do t'i merrni dhe menaxhoni paratë, si dhe do të identifikoni një ekip profesional që mund t'ju ndihmojë ju dhe të dashurit tuaj të siguroni një të ardhme të fortë.

Cila Lotari jep më shumë para?

Le të hedhim një vështrim në katin e parë - ose jackpot-in fillestar - pasi vendos precedentin për një pagesë të mirë të çmimit të lotos. Një çmim i parë fillestar është një shumë në të cilën çmimi i çmimit të parë të një llotarie kthehet pasi është fituar.

Ndryshe nga shpërblimet fikse të çmimit të parë, si pagesa prej 25,000 dollarësh në Texas Cash Five ose çmimi i madh prej 1 milion dollarësh në Lotton e së hënës në AU Australia, një loto me një çmim të parë fillestare mund të vazhdojë të rritet me çdo rrotullim derisa të arrijë kapakun e lotarisë ose të merret.

Shtetet e Bashkuara dhe Evropa janë shtëpia e xhekpoteve më të mëdha të lotarisë fillestare në botë. Të dy jackpotet e US Powerball dhe Mega Millions janë më të mëdhenjtë në botë. Xhekpoti për të dyja llotaritë shkon në një shumë të re prej rreth 20 milionë dollarë sa herë që fitohet.

Fitimet më të mëdha në disa lotari as mos krahaso me këtë! Është e rëndësishme të mbani mend se jackpoti i reklamuar vendoset zyrtarisht nga shitjet e lojërave dhe normat e interesit dhe shpallet para çdo shorti.

EuroMillions, një fenomen pan-evropian, krenohet me çmimin e dytë më të madh të ofruar ndonjëherë. Xhekpoti fillon me 17 milionë euro dhe rritet përmes rikthimit derisa të arrijë kufirin maksimal.

Një tjetër i preferuar pan-evropian, EuroJackpot, me xhekpotin e tretë më të madh fillestar. Kjo lotari ka një çmim fillestar prej 10 milion €, shanse të mira për të fituar, dhe një bazë të konsiderueshme tifozësh, kështu që shpërblimi fitohet shpesh shumë përpara se të arrijë kufirin e tij.

Cili opsion i pagesës së lotarisë është më i miri?

Siç u përmend më lart, të dyja pagesat e lotarisë kanë meritat e tyre. Këtu, ne do të parashtrojmë të mirat dhe të këqijat e secilit opsion pagese.

Opsioni i pagesës së shumës së përgjithshme

Fituesit mund të pranojnë një pagesë një herë në para. Në rastin e një xhekpoti prej 200 milionë eurosh, fituesi mund të marrë 140 milionë euro në para pas taksave dhe tarifave.

Kur merren parasysh taksat, preferohet një shumë e përgjithshme. Ekspertët e investimeve pajtohen se shuma e përgjithshme ka potencialin për të gjeneruar kthime më të mëdha se minimumi i garantuar prej 200 milionë dollarësh. Hapi i parë është të kuptoni se sa nga pagesa në para keni ndërmend të shpenzoni menjëherë.

Një shqetësim i madh është se fitimtarët e pakujdesshëm mund të harxhojnë pasurinë e tyre për veten e tyre, për të dashurit e tyre dhe për kauzat e denja. Njerëz të famshëm, sportistë dhe njerëz të zakonshëm që fituan loto-në, të gjithë janë dokumentuar se kanë humbur pasuritë e tyre deri në pikën e paraqitjes së falimentimit.

Opsioni i anuitetit

Këstet paguhen si një pagesë e menjëhershme e ndjekur nga 20+ këste.

Përfitimi kryesor i marrjes së një pensioni me një shumë të konsiderueshme parash është qetësia e mendjes që vjen duke ditur se nuk do të mbeteni kurrë pa para për të paktën 30 vitet e ardhshme. Kjo mund të sigurojë lehtësim për njerëzit konservatorë fiskalë ose njerëzit që nuk mund të kontrollojnë zakonet e tyre të shpenzimeve.

Megjithatë, rreziqet ekzistojnë. Mbi 30 vjet, njësia ekonomike që bën pagesën mund të shterojë burimet e saj. Sigurisht, ju gjithmonë rrezikoni të mos jetoni aq gjatë sa të shpenzoni pasurinë tuaj.

Për më tepër, ekziston problemi i taksave mbi pasurinë, të cilat do të vendoseshin ndaj pasurisë suaj me një normë shumë të lartë nëse do të vdisnit para se të ishin disbursuar të gjitha këstet.

Metoda më popullore për të kërkuar fitimet tuaja

Në përgjithësi, fitimet më të vogla mund të kërkohen si para në dorë përmes pikave të regjistruara dhe legjitime të lotos. Për sasi më të mëdha, disa vende dërgojeni me postë. Për jackpot dhe shuma jashtëzakonisht të mëdha, është më mirë t'i merrni përmes transfertave bankare. Është e preferueshme të shmangni përdorimin e kriptomonedhave pasi ato janë të paqëndrueshme dhe mund të rrezikojnë fondet tuaja.

A tatohen fitimet e lotarisë?

Çdo çmim që merrni, qoftë para, objekt, udhëtim apo shërbim, i nënshtrohet taksimit. Vlera e tregut e shumicës së çmimeve është ajo që përdoret për të llogaritur taksat.

Fitimet nga llotaritë i nënshtrohen të njëjtave norma tatimore si format e tjera të të ardhurave. Meqenëse ky është rasti, fitimet tuaja do t'i nënshtrohen tatimit mbi të ardhurat në të njëjtën shkallë si paga juaj e rregullt. Çdo vit, ju duhet të raportoni të gjithë shumën që merrni në deklaratën tuaj tatimore.

Supozoni se keni fituar 50,000 € në llotari në 2020 dhe keni zgjedhur t'i merrni ato në pagesat e pensionit. Ju duhet ta përfshini këtë shumë në të ardhurat tuaja të tatueshme për vitin 2020. E njëjta gjë nëse merrni një shumë të përgjithshme në vitin 2020. Kjo shumë duhet gjithashtu të regjistrohet. Llogaritësi i taksave është një pajisje e nevojshme për këtë qëllim.

Fitimet tuaja do t'i nënshtrohen mbajtjes automatike të parave të taksave. Pjesa e mbetur e detyrimit tuaj tatimor për atë çmim do të paguhet kur të paraqisni deklaratën tuaj tatimore.

Për më tepër, fitimet e lotarisë konsiderohen si pjesë e pasurisë së një individi. Kjo do të thotë që, pas vdekjes suaj, pasuria juaj do t'i nënshtrohet pagesave të Tatimit mbi Trashëgiminë (IHT) të bëra nga trashëgimtarët tuaj. Pasuria juaj mund të përbëhet nga fonde monetare, pasuri të paluajtshme ose pasuri të tjera të vlefshme.

E vërteta është, nëse fitoni çmimin e parë, njerëzit e taksave do të trokasin. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ju nuk mund të gjeni mënyra brenda ligjit për të minimizuar borxhin tuaj ndaj tij. Marrja e një pagese pensioni çdo vit mund t'ju ndihmojë të qëndroni në një brez më të ulët tatimor dhe të zvogëloni shkallën tuaj tatimore, në varësi të asaj se sa fitoni.

Dhurimi i shumë parave për bamirësi mund të ndihmojë në uljen e të ardhurave tuaja të tatueshme. Ju mund të jepni shuma të konsiderueshme për bamirësi, ndërkohë që keni ende shumë para për përdorim personal, në varësi të shumës që fitoni.

Keni ndërmend të shpenzoni pasurinë tuaj të sapogjetur për ata që keni më afër? Konsideroni me kujdes metodat tuaja. Taksa e dhuratave nuk zbatohet për dhuratat monetare nën një prag të caktuar. As donacionet nuk do të bëhen drejtpërdrejt në shkollat e mjekësisë apo të arsimit të lartë.

Nëse paguani drejtpërdrejt faturën mjekësore të nënës suaj ose shkollimin e mikut tuaj më të ngushtë, nuk do t'ju duhet ta raportoni transaksionin si dhuratë për qëllime tatimore.

About the author
Ardit Krasniqi
Ardit Krasniqi
About

Ardit, një shqiptar i krenar, kombinon me mjeshtëri dashurinë e tij për lojrat e kazinos me aftësinë e tij gjuhësore. Si një lokalizues i udhëzimeve për kazino online, puna e tij është e pasur me nuancat kulturore.

Send email
More posts by Ardit Krasniqi